Chránené heslom: Vzorové recepty vhodné na redukčnú diétu

Posted by:

Karbonátky z červenej šošovice

Suroviny:  Červená šošovica  100gramov,  1 vajce,  2PL ovsené vločky, 50 gramov cottage cheese, soľ, cesnak, korenie

Postup: Vločky zalejeme trochou vriacej vody. Červenú šošovicu uvaríme a rozmixujeme ju  s namočenými vločkami. Pridáme cottage cheese, surové vajce, cesnak,  soľ, korenie. Vytvarujeme karbonátky pečieme na plechu  a na papieri na pečenie dozlatista.

Cuketovo tuniakove fašírky

Suroviny:  1 stredne veľká cuketa, 120 g tuniaka vo vlastnej šťave,  2 mozzarely light,  2PL  ovsených ...

Continue Reading →
0

Porucha metabolizmu tukov

Posted by:

Porucha metabolizmu tukov – diétne a režimové opatrenia

Cholesterol je životne dôležitý tuk, ktorý sa nachádza vo všetkých bunkách ľudského tela napr. v bunkových membránach (90%), nervových obaloch, steroidných hormónoch, žlčových kyselinách. Tiež je dôležitým prvkom pri metabolizme vitamínu D.  Ak je ho však v krvi veľa, tak sa ukladá na stenách tepien a postupne znižuje ich priechodnosť.

HDL cholesterol je tzv. dobrý tuk, ktorý odvádza prebytočný cholesterol z krvi do ...

Continue Reading →
0

Prediabetes– diétne a režimové opatrenia

Posted by:

Prediabetes– diétne a režimové opatrenia  

Prediabetes je termín na označenie stavov, keď je hladina cukru  v krvi (glykémia) vyššia ako normálna, ale ešte nespĺňa diagnostické kritéria pre cukrovku druhého typu (diabetes mellitus 2 typu). Avšak bez zmeny životného štýlu sú pacienti s prediabetom vystavení zvýšenému riziku vzniku cukrovky druhého typu.

Kritéria pre prediabetes sú nasledovné:

  • Hraničná glykémia nalačno: hodnota glykémie nalačno medzi 5,6 – ...
Continue Reading →
0

Artériová hypertenzia – diétne a režimové opatrenia

Posted by:

Tlak krvi dlhodobo pod kontrolou !

Krvný tlak (TK) je tlak alebo sila cirkulujúcej krvi, ktorá pôsobí na steny krvných ciev. Krvný tlak sa najčastejšie meria v tepne ramena (brachiálna) a vyjadruje sa v podobe dvoch čísel.

Systolický krvný tlak (horné alebo vyššie číslo) je tlak v tepne, keď sa srdce sťahuje.

Diastolický krvný tlak (dolné alebo nižšie číslo) je tlak v tepne, keď sa srdce medzi údermi uvoľňuje.

Krvný ...

Continue Reading →
0

Stukovatenie pečene

Posted by:

Stukovatenie pečene – diétne a režimové opatrenia  

Pečeň je orgán, ktorý filtruje krv (zneškodňuje jedovaté látky a vedľajšie produkty metabolizmu). V pečeni prebieha metabolizmus bielkovín,  produkcia  žlče a látok zabezpečujúcich správne trávenie tukov a vstrebávanie  v tukoch rozpustných vitamínov A,D,E,K. Pečeň produkuje a uskladňuje glykogén (zásobná forma sacharidov), podieľa sa na imunitných reakciách,  zrážaní krvi, termoregulácii a zabezpečuje mnohé ďalšie nenahraditeľné funkcie organizmu.

Kedy hovoríme o stukovatení pečene?

Stukovatenie (steatóza pečene) je chorobný proces pri ktorom dochádza k nadmernému hromadeniu tukov v pečeni.

O alkoholovej ...

Continue Reading →
0

Chránené heslom: Strava bohatá na vlákninu

Posted by:

Cícerová nátierka

Ingrediencie: 250 g cícer, 1 cibuľa, koreňová zelenina (mrkva, zeler, paštrnák, petržlen), 1 polievková lyžica citrónovej šťavy, 2 polievkové lyžice olivového oleja, štipka soli

Postup: Cícer namočíme na 6-8 hodín , vodu zlejeme nalejeme vodu a varíme podľa potreby 5-7 min. v tlakovom hrnci až kým cícer nie je mäkký. Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme očistenú koreňovú zeleninu, ktorú tiež nastrúhame, alebo nakrájame, pridáme uvarené cícer a rozmixujeme. Pridáme ...

Continue Reading →
0

Špeciálne diéty

Posted by:

Diéta 0 – S – čajová

Indikácia: Podáva sa obmedzenú dobu, obyčajne len niekoľko dní pri akútnych stavoch, napr. po žlčníkovej kolike, alebo prvé dni po operácii brušnej dutiny, pokiaľ nie je obmedzovaná črevná peristaltika. Pri tejto diéte sa podáva čaj – po lyžičkách, prípadne podľa pokynu lekára malé množstvo suchárov.

Diéta 1- S – tekutá výživná

Indikácie: Podstatou je základná diéta 0 obohatená výživnou zmesou, ktorej základom je sunar, alebo pri poruchách vstrebávania tuku dovážaný ...

Continue Reading →
0

rozdelenie diét

Posted by:

Základom liečby niektorých ochorení (napr. nadhmotnosť/obezita, diabetes mellitus a pod.) sa považuje diéta a aj preto je v rôznej miere súčasťou liečby. Každá diéta má presne vymedzené zloženie a indikácie a býva označená číslom alebo písmenom. To umožňuje kompetentným zdravotníckym pracovníkom rýchlo sa v diétach zorientovať.

Diéta 0 – tekutá

Indikácie: Predpisuje sa len na kratší čas, ojedinele ju však treba podávať aj dlhšie. Podáva sa v prvých dňoch po operácii ústnej dutiny, i ďalších častí tráviaceho systému, po tonzilektómiách, pri chorobách ...

Continue Reading →
0

Chránené heslom: racionálne stravovanie

Posted by:

Mleté mäso s cviklou a stonkovým zelerom

Suroviny: 1 balík mletého mäsa, 3-4 stonky zeleru, 500 g varenej cvikle, 1 cibuľa, 1 lyžica olivového oleja, muškátový oriešok

Postup:na olivovom oleji oretsujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme mleté mäso a chvíľu restujeme. Pridáme na rezančeky nakrájaný stonkový zeler a na kocky nakrájanú alebo na rezance nastrúhanú cviklu. Spolu dusíme asi 15 min. Ochutíme korením, muškátovým orieškom, štipkou soli a teplé podávame.

 Tuniakové fašírky

Suroviny:2 konzervy tuniaka v oleji 185 g, 2 hrste ovsených vločiek, 1,5 ...

Continue Reading →
0

PZS, Lekárska posudková činnosť

Posted by:

Lekárska posudková činnosť zahŕňa hodnotenie a posudzovanie zdravotného stavu lekárskou prehliadkou, ktorou sa posudzujú individuálne predpoklady fyzickej a psychickej (duševnej) schopnosti osoby vykonávať činnosti vo vzťahu k predmetu posudku zadávateľom (fyzická osoba, právnická osoba). Lekárskou prehliadkou vo vzťahu k predmetu posudku sa zisťuje miera zmien a porúch, ktoré podmieňujú zdravotný hendikep fyzickej osoby a zároveň sa určuje miera funkčnej poruchy a dôsledky.

Continue Reading →
0
Page 1 of 5 12345