Artériová hypertenzia – diétne a režimové opatrenia

Posted by:

Tlak krvi dlhodobo pod kontrolou !

Krvný tlak (TK) je tlak alebo sila cirkulujúcej krvi, ktorá pôsobí na steny krvných ciev. Krvný tlak sa najčastejšie meria v tepne ramena (brachiálna) a vyjadruje sa v podobe dvoch čísel.

Systolický krvný tlak (horné alebo vyššie číslo) je tlak v tepne, keď sa srdce sťahuje.

Diastolický krvný tlak (dolné alebo nižšie číslo) je tlak v tepne, keď sa srdce medzi údermi uvoľňuje.

Krvný tlak sa počas dňa mení, ale keď systolický alebo diastolický tlak zostáva neustále vysoký, nazýva sa vysoký tlak krvi (artériová hypertenzia).

Kedy hovoríme o vysokom tlaku krvi?

Vysoký tlak krvi je definovaný ako opakovane nameraná zvýšená hodnota systolického tlakukrvi ≥ 140 mmHg a/alebo hodnota diastolického tlaku ≥ 90 mmHg.

Čo je potrebné vedieť o vysokom tlaku krvi ?

Vysoký tlak krvi patrí medzi najzávažnejšie, ale liečiteľné rizikové faktory srdcovo-cievnych chorôb. Poškodenie ciev v mozgu, v srdci, poškodenie obličiek a cievneho systému dolných končatín sú možnými komplikáciami.

Ak sa u pacienta podarí dosiahnuť cieľové hodnoty tlaku krvi (TK), prognóza ochorenia je dobrá a dobre liečení pacienti majú takmer rovnaké životné šance, ako zdravé osoby bez artériovej hypertenzie.

Riziká neliečeného vysokého krvného tlaku sú závažné a dnešné lieky sú bezpečné. Pri liečbe je snahou podľa najnovších usmernení z roku 2018 dosiahnuť tzv. cieľové hodnoty tlaku krvi vo veku od 18–65 rokov: 120–129/< 80 mmHg, a u pacientov 65 ročných a starších, sú hodnoty tlaku krvi v rozmedzí 130–139/< 80 mmHg.

Meranie tlaku krvi v domácom prostredí

Tlak krvi v domácom prostredí sa získava ako priemer dvoch meraní TK získaných meraním na poloautomatickom validovanom monitore TK, počas najmenej 3 dní.

Preferuje sa meranie počas 6-7 dni pred návštevou lekára.

Tlak krvi je odporúčané merať ráno a večer, v tichej miestnosti, po 5 minútach sedenia v pokoji. Pacient má sedieť s chodidlami na podlahe, vystretý, opretý chrbát a rameno, na ktorom sa meria TK. Pri každom jednotlivom meraní sa majú vykonať 2 merania TK s odstupom 1-2 minúty.

Pri rozdiele tlaku na ramenách (>10mmHg) sa tlak meria na ramene s vyšším tlakom.

Tlak sa meria 1x ráno (pred raňajkami) a 1x večer (pred večerou), pred užitím liekov.

Ideálne je merať tlak 2x ráno a 2x večer (s odstupom 2min medzi meraniami).

Namerané hodnoty sa zapíšu do záznamníka tlaku krvi aj s nameranou srdcovou frekvenciou.

Liečba vysokého tlaku krvi

Aby mal pacient tlak krvi dlhodobo kontrolovaný, je potrebné dodržiavať tri piliere liečby:

  1. Diéta.
  2. Pohybová aktivita.
  3. Farmakoterapia.

Diéta

Ľuďom, ktorí chcú predchádzať (preventívne) ochoreniu akým je vysoký tlak krvi alebo liečiť vysoký tlak krvi a znížiť tak riziko srdcových ochorení sa odporúča DASH.

DASH je skratka pre Dietary Approaches to Stop Hypertension – výživové prístupy na zastavenie hypertenzie. Základom je strava so zníženým obsahom soli, ktorá pozostáva najmä z ovocia, zeleniny, celozrnných potravín, chudého mäsa, a tiež bielkoviny ako kuracie mäso, ryby a fazuľu. Preferuje chudé mäso. Červené mäso sa odporúča iba občas, nie viac ako jeden alebo dvakrát týždenne. Diéta DASH povoľuje všetku zeleninu tak varenú ako aj surovú, tiež ovocie v 4 – 5 dávkach denne.

Príklad celozrnných potravín – celozrnný chlieb, celozrnné cereálie, hnedá ryža, bulgur, quinoa a ovsené vločky.

Nízkotučné mliečne výrobky- odtučnené mlieko, nízkotučný syr a jogurt.

Vhodné sú tiež mandle, arašidy (neslané), lieskové a vlašské orechy, slnečnicové a ľanové semená a strukoviny.

Obsah soli v potravinách: Soľ je hlavným zdrojom sodíka v našej strave. Odporúčaný denný príjem soli u dospelého človeka je 5 g/deň = jedna čajová lyžička.

a) Sledovať obsah soli na obaloch (etiketách) kupovaných potravín a nápojov. Sledovať obsah soli aj v sladkostiach, v minerálnych vodách.

b) Vysoký obsah je viac ako 1,5 g soli na 100 g v potravinách a viac ako 0,75 g/100 ml v nápojoch. Nízky je 0,3 g soli alebo menej na 100 g výrobku.

c) Uprednostňovať čerstvé výrobky (mäso, ryby, ovocie a zeleninu) pred spracovanými. V spracovaných výrobkoch sa nachádza veľké množstvo skrytej soli, ktorá v nich pôsobí ako konzervant. V prípade konzervovaných potravín vyberať tie, ktoré sú bez pridanej soli.

d) Dávať prednosť „neslaným“ potravinám (napr. neslané orechy, neslané tyčinky a pod.).

e) Na dochutenie jedla používať rôzne bylinky a koreniny (napr. cesnak, zázvor, čili, rôzne vňate, citrón alebo limetka…).

f) Odstrániť zo stola soľničku. Chuťové poháriky si na nižší obsah soli postupne zvyknú.

Súčasne sa odporúča zvýšiť prijem draslíka, pretože znižuje riziko mozgových cievnych ochorení. Vysoký obsah draslíka majú: paradajky, cvikla, melón, kakao, hrozienka, tekvica, banány, marhule, pomarančový džús a pod.

Pohybová aktivita

Veku a zdravotnému stavu primeraná fyzická aktivita. Najvhodnejšie druhy pohybovej aktivite sú: severská chôdza, rýchla chôdza, bicyklovanie, plávanie, …

a) Kardio – tréning : 5 -7 krát týždenne minimálne 30 minút, udržať si pulzovú frekvenciu 220-vek x 0.7 a doplnené o tréning telesnej kondícii a svalovej sily.

b) Nevhodné sú zdvíhanie bremena, adrenalínové športy, a pod.

Dlhodobé štúdie ukázali, že fyzická aktivita a dobra telesná kondícia výrazne znižuje riziko

ďalšieho rozvoja komplikácií hypertenzie a môžu predchádzať nadhmotnosti/obezite.

Liečba

Farmakoterapia je dôležitou súčasťou liečby, kde je dôležitá compliance (súlad s odporúčaniami) adherencia a perzistencia(vytrvalosť) pacienta .

Prečo je dôležité pravidelne užívať lieky na vysoký tlak krvi ?

Užívanie liekov je dôležitou súčasťou komplexnej liečby. Podstatné je pravidelne užívať a nevynechávať lieky. Pretože sú lieky, ktoré majú tzv. rebound fenomén- kedy sa po vynechaní lieku uvoľnia receptory, ktoré spôsobia vysoký TK a to zvyčajne vo väčšej miere, ako pred prerušením liečby (napr. skupina betablokátorov – spomaľujú srdcovú frekvenciu a po ich náhlom vysadení dochádza často k epizódam zrýchlenia pulzu s pocitmi búšenia srdca).

Spracovali: PhDr. Zuzana Gavalierová, MPH, MUDr. Ahmadullah Fathi

0

About the Author:

You must be logged in to post a comment.